Advies aan degene die Ramaḍaan doorbrengt met slapen

3743

Shaykh Al-‘Allaamah Mohammed Ibn aali Al-‘Uthaymien

Vraag:
Wat is uw advies aan het adres van degene die de meerderheid van de dagen tijdens Ramaḍaan doorbrengt met slapen en weinig doet aan dhikr (het gedenken van Allaah)? Wij wensen dat deze mensen worden verwezen naar de correcte daden. Moge Allaah u met het goede tegemoetkomen.

Antwoord:
Bij deze verwijs ik al mijn broeders, en ik zal beginnen met mijzelf, deze gezegende maand goed te benutten.

Ik vraag Allaah ons het vasten en de qiyaam (het tarawieh gebed) vol geloof en hopend op de beloning van Allaah te doen bereiken. Ik vraag Allaah om het voor ons mogelijk te maken om deze maand te benutten met het verrichten van vrome daden zoals het gedenken van Allaah (dhikr), het reciteren van de Qor’aan, het geven van sadaqah, het goed zijn tegenover de ouders, het onderhouden van de familiebanden en het tonen van goede manieren. Want het is een maand die wellicht niet meer zal terugkeren voor sommigen.

Als het aankomt op degenen die haar nachten opblijven en overdag slapen, zij behoren tot de mensen die het meeste verliezen. Want zij hebben de nachten verspilt door datgene te doen waar geen profijt in zit. Sterker nog, het kan zo zijn dat ze de nachten hebben verspilt met zaken die schadelijk zijn.

Ook de dagen, deze hebben zij verspilt met het vele slapen. Het kan zelfs zo zijn dat zij door het dhuhr gebed en ‘asr gebed heen slapen (deze door hun slaap niet verrichten).

Dus mijn advies aan mijn moslim broeders luidt: vrees Allaahﷻ  en maak deze kansen in deze maanden buit want wallaahi, deze maanden dragen een zwaardere verplichting met betrekking tot het waken over de verplichting tot het tonen van inzet dan de maanden van de handel.

Bron: www.binothaimeen.net/content/1597
Vertaald door Yalçın Ünsal

DELEN