De boetedoening voor de gelogen eed

1845
Shaykh Al-‘Allaamah ‘Abdul-‘Aziez bin Baaz
 
Vraag:
Ik heb een broer die een paspoort heeft aangevraagd en ontvangen en daarna wilde hij een andere aanvragen en tijdens het aanvragen vroeg de medewerker aan hem: ‘Zweer je dat je geen andere paspoort hebt?’ Hij zag geen mushaf bij de medewerker maar vervolgens haalde de medewerker hem (de mushaf) tevoorschijn en de broeder werd bang en zwoor dat hij geen andere paspoort had. Bericht ons over het oordeel hierover, en moet hij slachten? Of is een kaffaarah (boetedoening) voldoende?
 
Antwoord:
Er is geen boetedoening voor de gelogen eed, volgens de juiste mening, de boetedoeningen van de gelogen eden zijn voor toekomstige zaken als hij het verbreekt, zoals dat hij zegt ‘wallaahi ik ga dat niet doen’ of ‘wallaahi ik ga niet met die en die praten.’
 
Maar degene die gelogen heeft moet alleen berouw tonen, spijt hebben van wat hij gedaan heeft, stoppen met de zonde en zich oprecht voornemen om er niet naar terug te keren, met ikhlaas naar Allaah en hopend op wat bij Hem is, en daarmee zal Allaah hem vergeven. Want met oprecht berouw zal Allaah de zondes uitwissen. Zoals Allaah heeft gezegd:
 
وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
“En toon allen oprecht berouw aan Allaah, o gelovigen. Zodat jullie zullen welslagen.”
[Surah An-Nūr 24:31]
 
En de Profeet ﷺ zei:
 
التائب من الذنب كمن لا ذنب له
“Degene die berouw toont van een zonde is als degene die geen zonde heeft begaan.”
[Ibn Maadjah n. 4391]
 
Bron: https://binbaz.org.sa/fatwas/19633/من-حلف-كاذبا-هل-عليه-كفارة
Vertaald door Umm Ahmed
DELEN