Shaykh Mohammed bin Ṣaaliḥ al-‘Uthaymien رحمه الله
Vraag:
Wat is in het kort de (juiste) manier om kennis op te doen?
Antwoord:
De (juiste) manier om kennis op te doen in het kort gaat met de volgende punten:
– Geef uiterste aandacht aan het memoriseren van het Boek van Allaah (de Qor’aan), en maak het een gewoonte voor jezelf om elke dag iets specifieks te reviseren van het lezen ervan. Dit zodat jouw recitatie met overpeinzing en begrip zal zijn. En als jou tijdens het reciteren iets profijtvols voorbijkomt, maak daar dan een aantekening van.
– Geef uiterste aandacht aan het memoriseren wat makkelijk is van de Authentieke Sunnah van de Boodschapper (صلى الله عليه وسلم). En daarvan (zoals) het memoriseren van (het boek) ‘Umdat ul-Aḥkaam.
– Geef uiterste aandacht aan de concentratie en de standvastigheid; in de zin van dat je niet de kennis neemt middels het plukken, van hier een beetje en van daar een beetje. Omdat dit jouw tijd verspilt en jouw gedachten afleidt.
– Begin met de kleine boeken en overpeins deze heel goed. Daarna ga je over naar wat erna komt, totdat je de kennis stap voor stap verkrijgt op een zodanige wijze dat het (de kennis) in jouw hart vestigd en jouw ziel hierin rust vindt.
– Geef uiterste aandacht aan kennis van de fundamentele kwesties en de stelregels ervan. Maak aantekeningen van alles wat jou voorbijkomt van deze categorie. Er werd gezegd: “Degene die zich afhoudt van de fundamenten, heeft zichzelf afgehouden van het einddoel.”
– Bediscussieer de kwesties met jouw shaykh of met iemand die je vertrouwd om zijn kennis en geloof onder jouw medestudenten. En ook al doe je het in je gedachten dat iemand jou daarin bediscuseerd, als de discussie niet mogelijk is met degene die we eerder hebben genoemd.
Bron: Kitaab ul-‘Ilm blz 81, vraag 17
Vertaald door: Team Al-Mabaadie Arabic Centre
سئل الشيخ ابن عثيمين ـ رحمه الله ـ : ما طريقة طلب العلم باختصار ـ جزاكم الله خيرا ـ ؟
فأجاب ـ رحمه الله ـ بقوله : طريقة طلب العلم باختصار في نقاط :
* احرص على حفظ كتاب الله تعالى, واجعل لك كل يوم شيئا معينا تحافظ على قراءته, ولتكن قراءتك بتدبر وتفهم, وإذا عنت لك فائدة أثناء القراءة فقيدها.
* احرص على حفظ ما تيسر من صحيح سنة الرسول صلى الله عليه و سلم, و من ذلك حفظ “عمدة الأحكام
* احرص على التركيز و الثبات بحيث لا تأخذ العلم نتفا, من هذا شيئا, ومن هذا شيئا, لأن هذا يضيع وقتك ويشتت ذهنك.
* ابدأ بصغار الكتب وتأملها جيدا, ثم انتقل إلى ما فوقها, حتى تحصل على العلم شيئا فشيئا على وجه يرسخ في قلبك وتطمئن إليه نفسك.
* احرص على معرفة أصول المسائل, وقواعدها, وقيد كل شيء يمر بك من هذا القبيل فقد قيل: من حُرم الأصول حُرم الوصول.
* ناقش المسائل مع شيخك, أو مع من تثق به علما ودينا من أقرانك, ولو بأن تقدر في ذهنك أن أحدا يناقشك فيها إذا لم تكن المناقشة مع من سمينا.
المصدر : كتاب العلم لفضيلة الشيخ محمد بن صالح العثيمين ـ رحمه الله ـ [ صفحة: ٨١، السؤال: ١٧]