De prijzenswaardige karaktereigenschappen

697

Shaykh Moḥammed Ibn Haadi Al-Madkhalie (moge Allaah hem zegenen) zei:

De Boodschapper van Allaah heeft de nobele karaktereigenschappen en de geweldige status ervan in twee overleveringen gecombineerd:

In de eerste overlevering die de meeste moslims kennen, zijn woorden ﷺ:

‏إن من أحبكم إلي، وأقربكم مني مجلسًا يوم القيامة،أحاسنكم أخلاقًا، وإن أبغضكم إلي وأبعدكم مني يوم القيامة، الثرثارون، والمتشدقون، والمتفيهقون
“De liefste (in het aardse leven) en de dichtstbijzijnde onder jullie bij mij op de Dag der Opstanding zullen degenen zijn die het beste zijn in hun gedrag. En de meest hatelijke en het verst van mij op de Dag der Opstanding zullen degenen zijn die het meest praatlustig zijn, het meest pretentieus (de verwachting opwekken dat men iets betekent) zijn en meest retorisch (manipulatief) zijn.”
[At-Tirmidhi boek 18, Ḥadieth 1738]

En (in de tweede overlevering) is ook in de Sunan en elders verhaald dat Hij ﷺ zei:

أنا زعيم ببيت في ربض الجنة لمن ترك المراء وإن كان محقا وببيت في وسط الجنة لمن ترك الكذب وإن كان مازحا وببيت في أعلى الجنة لمن حسُنَ خلقُه أو حسّن خلقه
“Ik garandeer een paleis in het Paradijs voor iemand die het disputeren laat, ook al is hij in zijn recht, en ik garandeer een paleis in het midden van het Paradijs voor iemand die het liegen laat ook al is het voor een grap, en ik garandeer een paleis in de hoogste gradatie van het Paradijs voor iemand die goede manieren heeft OF zijn manieren verbeterd”.
[Abū Daawud boek 18, Ḥadieth 630]

Kijk maar, O dienaren van Allaah, naar de positie van goede karaktereigenschappen. De bezitter ervan bereikt de hoogste gradatie van het paradijs. Het is daarom dat de moslims de hoogste gradaties hebben veroverd tussen de volkeren toen zij vasthielden aan de prijzenswaardige karaktereigenschappen en goedaardige eigenschappen waarmee de Boodschapper van Allaah ﷺ is gezonden. Sterker nog, sommige islamitische landen de dag van vandaag zijn niet door het zwaard en paarden moslim geworden, ze zijn moslim geworden door het veroveren van de harten van de bewoners (van het land), door het goede gedrag die ze ervoeren met de moslims.

 

Bron: uit de vrijdagpreek “De prijzenswaardige karaktereigenschappen”
http://www.ajurry.com/vb/showthread.php?t=12521

Vertaald door Abdelhakim Abu Safwane

DELEN