De valse vuistregel: het excuseren van elkaar als we van mening verschillen

942

Shaykh Ṣaaliḥ bin Fawzaan al-Fawzaan

Vraag:
Weledele shaykh; وفقكم الله Sommige leraren die ons onderwijzen in onze faculteit zeggen dat elke sekte onder de moslims positieve kanten heeft en als de studenten van elke sekte deze positieve zaken zouden nemen dan zou dat iets goeds zijn. Een voorbeeld hiervan is dat gezegd wordt; dat we in het oproepen naar Allaah (da’wah) de manier van ‘at-Tabliegh’ kunnen nemen en ook wat goede zaken van het soefisme en dat soort zaken (zeggen zij.) Is deze uitleg correct?

Antwoord:
Jullie begrijpen dat zij een vuistregel hebben die zij ‘de gouden vuistregel’ noemen. Zij zeggen: “We komen samen bij zaken waar wij het over eens zijn en wij excuseren elkaar in zaken waar we met elkaar van mening over verschillen.”

Deze woorden komen voort uit deze vuistregel. Nee, dit is niet toegestaan. We excuseren elkaar niet in zaken waar wij het oneens over zijn. Nee, wij gaan terug naar het bewijs! Degene die het bewijs brengt, heeft de waarheid en hij heeft het juist.

Degene die tegen het bewijs ingaat, die is fout en we zijn niet tevreden met het verkeerde. Wij zijn niet inschikkelijk (in zaken) over de religie van Allaah عز وجل. Wat tegen het bewijs ingaat, wordt afgewezen. Wij nemen alleen datgene wat overeenkomt met het bewijs van wie dan ook. De waarheid is de schaduw van de gelovige; hij neemt hem mee waar hij hem ook vindt. Dat we zeggen: “We maken het goed, tolereren elkaar en we nemen dat waar we het over eens zijn en de rest excuseren we elkaar in.” Of te wel; dat we tegen degenen die anderen dan Allaah aanroepen, zeggen: “We excuseren elkaar?!” Tegen hen die graven aanbidden; zeggen we: “We excuseren elkaar?!” Waar zijn we het dan (wel) over eens? Zijn we het alleen maar eens over de naam van de Islaam? De naam van de Islaam alleen is niet genoeg. Het verwezenlijken (van wat dat inhoudt) is een verplichting.

Deze vuistregel is vals en ze noemen het ‘de gouden vuistregel‘. Het is jammer dat sommige van de jeugd of sommige ḥizbiyien deze (vuistregel) volgen. Dit is een valse vuistregel die tegen het Boek (de Qor’aan) en de Sunnah (de ḥadieth) ingaat. Allaah zei niet: “Jullie moeten elkaar excuseren.” Echter zei Hij:

فَإِن تَنَـٰزَعْتُمْ فِى شَىْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى ٱللَّهِ وَٱلرَّسُولِ
“(En) als jullie over iets van mening verschillen, keer dan terug tot Allah en Zijn Boodschapper.”
[Surah an-Nisaa` 4:59]

Hij zei niet: “Jullie moeten elkaar excuseren en iedereen blijft zoals hij was.”

Bron:

 

Vertaald door Abu Jouhaina Abdullaah Hallmans

DELEN