Degene die afgeleidt is van het gedenken van Allaah

2712

Shaykh ‘Abdul-‘Aziez bin ‘Abdillaah bin Baaz

Vraag:
O weledele Shaykh, wie zijn degenene die de shayṭaan doet dwalen en hun het gedenken van Allaah doet vergeten terwijl zij beschouwen dat ze geleidt zijn? Betekent dit dat als een moslim zijn verplichte gebed verricht heeft, daarna dhikr heeft gedaan, vervolgens opstaat en Allaah niet gedenkt tijdens het lopen, zitten en staan dat hij het gedenken vergeten is?

Antwoord:
Allaah ﷻ zegt in Zijn Geweldige Boek:

وَمَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمَنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا
“En wie zich afwendt van het gedenken van de Erbarmer; voor hem zullen Wij een duivel aanstellen.”
[Sūrah Az-Zakhruf 43:36]

Dat betekent: verplichte dhikr; zijn gebed, zijn vasten en wat Allaah verplicht heeft gemaakt voor hem. Maar als hij zich bezig houdt met zijn wereldse zaken welke Allaah toegestaan heeft gemaakt dan schaadt dat hem niet. Het heeft hem afgeleidt van het gedenken met de tong maar het heeft hem niet afgehouden van de verplichtingen, hij voert zijn verplichtingen uit en houdt zich af van de verboden, in zo een geval is er niks tegen zo iemand.

Maar degene van wie de liefde voor het wereldse leven hem afhoudt van het gedenken van Allaah; van hetgeen Allaah verplicht heeft gemaakt, zo iemand is een verliezer. Allaah ﷻ zegt:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلا أَوْلادُكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
“O jullie die geloven, laat jullie bezittingen en jullie kinderen jullie niet afwenden van het gedenken van Allah. En wie dat doen: zij zijn de verliezers.”
[Sūrah Al-Munaafiqūn 63:9]

Dus de verplichte dhikr, de gehoorzaamheid van Hem, het gebed, het vasten, de verplichte Ḥadj en andere (verplichte daden). Maar wat betreft degene die afgeleidt wordt door iets wat toegestaan is, toegestane wereldse zaken, zoals koop en verkoop of landbouw van sommige aangeraden daden, hij is niet een verliezer en is niet van degene over wie de shayṭaan macht heeft gekregen. Behalve als hij hem afleidt van wat Allaah verplicht heeft gesteld voor hem of hem laat vallen in datgene wat Allaah verboden heeft, dan is de macht van de shayṭaan in overeenkomst daarmee (naargelang de hoeveelheid verplichtingen die hij gelaten heeft).

We vragen Allaah om bescherming en veiligheid

Bron: https://binbaz.org.sa/fatwas/9166/
Vertaald door Umm Ahmed

DELEN