Het verspillen van water

3673

Shaykh Al-‘Allaamah Ṣaaliḥ Ibn Fawzaan Al-Fawzaan

 

Vraag:
De vraagsteller vraagt over de ḥadieth “Verspil niet, ook al zit je aan een stromend rivier.” Is dit een ḥadieth? En wat is de regelgeving omtrent het verspillen van water tijdens de wuḍū` (rituele wassing)?

Antwoord:
Dat klopt, het verspillen van water is ḥaraam (niet toegestaan) noch tijdens de wuḍū` noch in het algemeen. Maar tijdens de wuḍū` des te meer, omdat al-wuḍū` ‘ibaadah (aanbidding) is. En het is niet toegestaan om in een aanbidding te verspillen, maar het moet gebeuren op de manier zoals het is voorgeschreven. En de ḥadieth ging eigenlijk over dat de Profeet ﷺ Sa’d Ibn Abie Waqqaas veel water zag gieten en verbood hem dat te doen tijdens de wuḍū`, waarop Sa’d رضي الله عنه zei: “Is er zoiets als verspilling van water, O Boodschapper van Allaah?” Hij zei: “Ja, ook al zit je aan een stromend rivier.” Dus de conclusie is dat verspilling niet toegestaan is. Allaah ﷻ zegt:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
“En eet en drinkt en verspilt niet. Voorwaar, Hij (Allaah) houdt niet van de verspillers.”
[Sūrah Al-‘Araaf 7:31]

En als het gaat om verspilling tijdens een daad van aanbidding, dan is dat erger, omdat het een toevoeging is aan de aanbidding.

 

Bron: www.alfawzan.af.org.sa/ar/node/7888
Vertaald door Umm Ahmed

DELEN