Is het roken verboden of afkeurenswaardig?

2792

Shaykh Mohammed bin Ṣaaliḥ Al-‘Uthaymien

Vraag:
Is het roken ḥaraam (verboden) of makruh (afkeurenswaardig)? En begaat de verkoper een zonde? We hopen hiermee opheldering te verkrijgen.

Antwoord:
Het roken is verboden. Verboden om bewijs uit de Qor’aan, de Sunnah, en correcte beredenering. Wat betreft de Qor’aan; Allaah ﷻ zegt in Zijn Geweldige Boek:

وَلا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيماً
“En doodt jullie zelf niet. Voorwaar, Allaah is voor jullie Meest Barmhartig.” “En doodt jullie zelf niet. Voorwaar, Allaah is voor jullie Meest Barmhartig.”
[Sūrah An-Nisaa` 4:29]

Het is bekend dat roken schade aan het lichaam toebrengt. Dit kan op korte en op lange termijn zijn. Dit is een zaak waarover de artsen tegenwoordig overeenstemming hebben nadat de geneeskunde vooruitgang gemaakt heeft en een hoge graad bereikt heeft. Dus de artsen zijn het over de schade van het roken eens. Tevens is het, ik bedoel het roken, iets wat de tanden en lippen lelijk maakt en wellicht maakt het ook het gezicht in het algemeen lelijk. Want de sporen van het roken zijn bij de roker zichtbaar op zijn wangen, en vooral zijn neus. Want als je hem ziet lijkt het alsof zijn neus met vet ingesmeerd is en dit op zich vereist al een verbod op het roken. Van de bewijzen op het verbod ervan uit de Qor’aan, zijn de woorden van Allaah ﷻ:

لا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَاماً
“Geeft niet degenen die zwak van geest zijn jullie eigendommen welke Allaah een middel van onderhoud voor jullie gemaakt heeft.”
[Sūrah An-Nisaa` 4:5]

Allaah ﷻ heeft de wijsheid van het geven van bezit duidelijk gemaakt en dat is dat Allaah ﷻ het een middel van onderhoud gemaakt heeft, waarmee onze religieuze en wereldse profijten tot stand komen. Het is bekend dat met het uitgeven van geld aan sigaretten noch de profijten van onze religie noch van onze wereldse leven in standgehouden worden, maar juist het tegenovergestelde.

En van de bewijzen uit de Sunnah op het verbod ervan is dat de Profeet ﷺ verboden heeft om geld te verspillen en het verspillen ervan betekent het uitgeven aan iets wat geen profijt heeft. Het is bekend dat het uitgeven van geld aan sigaretten (betekent) het uitgeven aan iets waar geen profijt in zit, sterker nog, aan iets wat schadelijk is.

Wat betreft de correcte beredenering; het verstand vereist dat men niet iets nuttigt wat hem schaadt en zijn geld verloren laat gaan, vooral terwijl hij gelooft dat hij ervoor berekend zal worden. Het gezonde verstand vereist dat een verstandig persoon doet wat hem baat, en laat wat hem schaadt. Het behoort tot perfectie om te laten wat iemand niet baat.

De zaken zijn drie (soorten): nuttig, schadelijk en hetgeen niet baat en niet schaadt. Het eerste is gewild, het tweede is verwerpelijk en de derde behoort het tot volmaaktheid om het niet te doen en als hij het doet is er niks op hem.

Bron: http://binothaimeen.net/content/11399
Vertaald door Umm Ahmed

DELEN