Hoe moeten we onze kinderen stimuleren om kennis op te doen

1130

De Shaykh Al-‘Allaamah Mohammed Ibn Haadie Al-Madhkalie werd op 27/12/1438 Hidjri (overeenkomstig met 18/9/2017 Milaadie) het volgende gevraagd door een vraagsteller uit Frankrijk:

Hoe moeten we onze kinderen stimuleren om kennis op te doen, met name met betrekking tot de kennis over tawḥied (monotheïsme) en ‘Aqiedah (geloofsleer), [wetende dat] ze zijn opgegroeid en opgebracht in de landen van de ongelovigen?

Hij antwoordde:

Dit is het werkelijke probleem! Dit is de uitkomst van onze kreet die we al een lange tijd uitroepen richting onze broeders die in de landen van de ongelovigen wonen. En dat zij niet degenen zullen zijn op wie de werkelijke beproeving zal neerdalen (al zeggen we: wie voelt zich veilig voor beproevingen?).

Echter, over het algemeen: op wie heeft deze beproeving vooral toepassing? De jongeren, de komende generatie! Hij is geboren in zo een land en hij is daar van jongs af aan opgevoed. Hij ziet dus niets anders dan hetgeen waar de mensen van zulke landen zich op bevinden qua slechtheid en corruptie.

Bij Allaah wordt de toevlucht gezocht.

Dit is een van de gevolgen hiervan!

We zeggen:

(…)

Jullie dienen hen te stimuleren en hen eraan te laten herinneren dat zij de kinderen van moslims zijn en dat zij niets uitstaande hebben met de mensen van ongeloof.

En dat jullie hun harten zacht maken voor deze zaken. Want als de harten zijn verzacht, zullen ze dit sneller accepteren, met de wil van Allaah de Verhevene.

Aangezien ze al groot zijn geworden, hebben jullie geen andere keus dan hen te stimuleren.

Jullie kunnen hen niet slaan, opsluiten of dwingen, want anders zullen jullie in een groot kwaad vervallen. En dat is dat ze zullen wegvluchten, waardoor ze in de handen zullen vallen van de mensen van ongeloof, onzedelijkheid en verderf.

Het kan zelfs zo zijn dat het ongelovige land jullie zal aanpakken, jullie! Waardoor jullie bedreigd worden, berecht worden en gevangen worden genomen. Hierdoor zal dit de rest van het gezin ook schaden.

Nee! Jullie dienen hen te begeleiden, en zacht met hen te zijn.

En jullie dienen datgene in te zetten wat hun harten zacht zal maken. Hopelijk zal Allaah het goede dan in hun harten plaatsen, waardoor ze zacht zullen worden. Dan kunnen jullie hen onderwijzen.

En ik vraag Allaah om succes voor ons en jullie.

Bron: http://miraath.net/sites/default/files/rasail_ila_talib_il_ilm_sh_muhammad_haady_003.mp3
Vertaald door Abu Abdillaah Rifaz

 

DELEN