De smeekbede ‘Sayyid al-Istighfaar’

3428

DOWNLOAD PDF

Shaykh ‘Abdus-Salaam bin ‘Abdillaah as-Sulaymaan

Vraag:
De (vragensteller) vraagt over “Sayyid al-Istighfaar” en wanneer deze gezegd dient te worden.

Antwoord:
“Sayyid Al-Istighfaar” werd aangehaald in een overlevering van de Profeet ﷺ overgeleverd door Shaddaad Bin Aws (moge Allaah tevreden zijn met hem):

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، خَلَقْتَنِي، وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوءُ بِذَنْبِي، فَاغْفِرْ لِي، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ اَلذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ .

Allaahumma anta rabbie. Laa ilaha illaa anta, khalaqtanie wa ana ‘abduka, wa ana ‘alaa ‘ahdika wa wa’dika maa istaṭa’tu. A’ūdhu bika min sharri maa ṣana’tu, abū`u laka bini’matika ‘alayya, wa abū`u bidhanbie, faghfir lie, fa innahu laa yaghfir adh-dhunūba illaa anta.”

“O Allaah, U bent mijn Heer, er is niets of niemand die het waard is om aanbeden te worden behalve U, U hebt mij geschapen en ik ben Uw dienaar, en ik houd mij aan Uw verbond en Uw belofte voor zover ik kan. Ik zoek toevlucht bij U tegen het kwade wat ik verricht heb, ik erken Uw gunsten aan mij en ik erken mijn zondes, vergeeft U mij daarom, want voorwaar, niemand vergeeft de zondes behalve U.” [1]

Deze smeekbede om vergeving en voornaamste smeekbede om vergiffenis is een geweldige overlevering en dit zal pas duidelijk werden wanneer we zullen stilstaan bij de betekenissen van deze geweldige overlevering. En hierdoor komen we tot de conclusie dat het de voornaamste smeekbede om vergeving is zoals de Profeet ﷺ hem ook beschreven heeft.

In het begin ervan (zegt men) : “O Allaah, U bent mijn Heer…” dit is een erkenning van zijn Heerschappij.

Daarna zei hij: “…Er is niets of niemand die het waard is om aanbeden te worden behalve U.” Dit is een erkenning van zijn alleenrecht op aanbidding.

“U hebt mij geschapen en ik ben Uw dienaar…” Is een erkenning van Zijn scheppen en van het dienaarschap (van Zijn dienaren); dat Hij de Schepper is en dat jij slechts een dienaar bent die zwak en behoeftig is tegenover Allaah.

“…En ik houd mij aan Uw verbond en Uw belofte voor zover ik kan.” Hetgeen dat jij Allaah belooft hebt van het vastklampen aan de gehoorzaamheid tegenover Hem en het achterwege laten van de zondes.

“…Ik erken Uw gunsten aan mij en ik erken mijn zondes…” Ik erken deze grote gunsten waarmee U mij hebt begunstigd, zoals een goede gezondheid, de gunst van het zien, de tong, (enzovoorts), geweldige gunsten. “…En ik erken mijn zondes…” Ik erken dat ik zonden heb.

Daarna zei hij: “Vergeeft U mij daarom…” Hij vraagt Allaah hier om vergeving. Daarna komt de erkenning dat niemand de zondes vergeeft behalve Allaah. Ook is het zo dat Allaah (de Verhevene) de Profeet ﷺ gedreven heeft om vergeving te vragen (toen Hij zei):

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنْبِكَ
“Weet, dat er niets of niemand het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Allaah, en vraag vergeving voor jouw zondes.”
[Sūrah Mohammed 47:19]

Allaah vraagt hier van de Profeet ﷺ om vergeving te vragen. Daarom is het gepast voor de gelovige om te vermeerderen in het vragen van vergeving in zijn nachten en dagen want hierin zit waarlijk de beloning, de verlossing van problemen, en andere geweldige zaken waarvan enkel en alleen Allaah Wetende over is.


[1] Authentiek. Overgeleverd door Al-Bukhaarie in zijn Ṣaḥieḥ n. 5947, An-Nasaa’ie n. 5963, At-Tabaraanie in Al-Kabier (7/7173)

Shaddaad bin Aws heeft overgeleverd dat de Profeet ﷺ zei: Sayyid al-Istighfaar (de beste smeekbede voor het vragen van vergeving): …hij zei: “Wie het overdag met overtuiging zegt en die dag overlijdt voordat hij de avond binnentreedt, dan zal hij van de mensen van het paradijs zijn. En wie het in de nacht met overtuiging zegt en die nacht komt te overlijden voordat hij de ochtend binnentreedt, dan zal hij van de mensen van het paradijs zijn.”

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=bC4fDla6f_w&feature=youtu.be

Vertaald door Nordin Abu Mu’aawiyyah

DELEN