Vanaf wanneer heeft de echtgenote recht op onderhoud door haar echtgenoot?

1528

Shaykh ‘Abdul-‘Aziez bin Baaz

Vraag:
Wanneer begint de verplichting in onderhoud (النفقة) – de nafaqah – aan de echtgenote? Begint deze bij het voltrekken van het huwelijk of bij het hebben van gemeenschap?

Antwoord:
Dit begint bij het hebben van gemeenschap. Wanneer hij gemeenschap heeft met haar en zij onder zijn beheer en uitgaven valt, dan begint (de verplichting) van het voorzien in haar onderhoud. Echter, zolang zij nog bij haar ouders inwoont, heeft zij geen recht op voorziening in haar onderhoud, behalve als het uitstel (d.w.z. uitstel van samenwonen) van zijn kant komt. Maar als de weigering van hun kant komt (ouders en/of echtgenote), en zij vragen hem om uitstel, dan is de voorziening in haar onderhoud op hen.

Echter, als juist hij haar bij hen laat uit laksheid, dan lijkt het mij dat dat hij in haar onderhoud moet voorzien, want deze laksheid is alsof hij van haar onderhoud wegvlucht, terwijl zij reeds onder zijn gezag valt. Allaah heeft bevolen samenleven te leven met hen op goede wijze.

Hij zei:

وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ
“En leef met hen op goede wijze.”
[Surah an-Nisaa’ 4:19]

En het is niet van het samenleven op goede wijze om niet in haar onderhoud te voorzien.

De profeet – vrede en zegeningen zij met hem – heeft gezegd:

“En zij hebben recht op hun voorziening en kleding op goede wijze.”

Dit omvat zowel degene waar reeds het huwelijk mee is geconsumeerd en degene waar dit nog niet het geval is. Dit behalve als haar verblijf bij hen (haar ouders) hun keuze en wens is, dan is haar onderhoud op hen.

Bron:

Vertaald door Ahmad van der Pool

 

DELEN