Verschilden de salaf in zaken van ‘aqiedah?

771

Shaykh Ṣaaliḥ al-Luhaydaan

Vraag:
Aḥsan Allaahu ‘ilayk, edele shaykh. Er is een persoon die zegt dat de metgezellen verschilden in zaken van ‘aqiedah (geloofsleer). Wat is de regelgeving hierover?

Antwoord:
Astaghfirullaah! Niemand zegt dit behalve een dwalende innoveerder. Hij beweerdt dat de metgezellen verschilden?! Terwijl de metgezellen de mensen van ‘aqiedah zijn. Als er een verschil zou zijn tussen hen dan was het in sommige kwesties met betrekking tot de daden (al-Fiqh), waarin er ruimte was voor al-idjtihaad. Wat betreft de zaken van ‘aqiedah; dat Allaah één is, dat Hij de Alhorende en Alziende is, dat Hij doet wat Hij wil en dat Hij de Schepper is van alle zaken. Nee! Zij verschilden niet in hun geloof. En niemand propageert deze zaak behalve een roeper naar fitnah.

Ofwel vermomt hij zichzelf door te claimen dat hij op het goede is. Of hij wist zaken van het goede en begon hiermee te spreken om zodoende de mensen te misleiden, en hen te trekken naar de valsheid waartoe hij geneigd is en die hij gretig propageert.

Als hij van degene is die misleid zijn dan is het aan hem om vergeving te zoeken. En hij dient terug te keren naar de mensen van kennis om hen te vragen voor duidelijkheid. Echter indien hij van degene is die hun intentie verbergen en hun doel achterhoudt, dan dient hij weerlegd te worden zodat de mensen op hun hoede kunnen zijn voor zijn kwaad.

Bron:

 

Shaykh Ṣaaliḥ al-Fawzaan

Vraag:
Hoe kunnen we antwoord geven aan hij die zegt dat de salaf geen meningsverschil hadden in de fundamenten van de geloofsleer, maar wel meningsverschil hadden in de vertakkingen van de geloofsleer?

Antwoord:
Dit is een leugen. Dit is een niet geaccepteerde leugen en valsheid. En wij accepteren dat niet, niet in de vertakkingen (details) en niet in de fundamenten daarvan. Zij zijn het hierover eens.

Dit heeft niemand gezegd van de eerste (generaties) of de arabieren, dit is een nieuwe innovatie. En wie dat zegt is onwetend.

Bron: 

DELEN