Het vieren van de verjaardag van de Profeet (Mawlid)

3640

Shaykh Al-‘Allaamah Ṣaaliḥ Ibn Fawzaan Al-Fawzaan

Vraag:
Moge al het goede van Allaah u toekomen O Weledele Shaykh. Deze vraagsteller zegt: De Ṣūfies en hun volgers vieren deze dagen – wat zij noemen – “de verjaardag van de Profeet”. Heeft u hierover advies?

Antwoord:
Jullie weten wat het advies is, dat is vaker besproken, wal-Hamdulillaah, en er is veel over geschreven. De mawlid is een innovatie (in de religie), en elke innovatie is een dwaling en de slechtste zaken zijn de innovaties. Deze mawlid is gehaat door de Boodschapper ﷺ omdat het een innovatie is en de Boodschapper haat innovaties. Dus hoe kunnen ze zeggen: “We houden van de Boodschapper van Allaah” terwijl ze iets doen wat de Boodschapper haat en hoe kunnen ze zeggen: “We houden van Allaah” terwijl ze iets doen wat de Boodschapper haat en het verbiedt, en dat zijn de innovaties.

Allaah  ﷻ heeft gezegd:

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
“Zeg: “Als jullie (werkelijk) van Allaah houden, volg mij dan; Allaah zal (dan) van jullie houden en jullie zonden vergeven. En Allaah is Meest Vergevingsgezind, Meest Genadevol.”
[Sūrah Aal-‘Imraan 3:31]

Dus degene die van Allaah en Zijn Boodschapper houdt verricht geen innovaties. De Boodschapper ﷺ heeft gezegd:

لاَ تُطْرُونِي كَمَا أَطْرَتِ النَّصَارَى ابْنَ مَرْيَمَ
“Overdrijf niet in het verheerlijken van mij, zoals de christenen overdreven in het verheerlijken van (Jezus) de zoon van Maryam (Maria)” 1

En het tot het overdreven verheerlijken van (Jezus) de zoon van Maryam (Maria) door de Christenen behoort het vieren van de geboorte dag. Dit is één van de innovaties van de Christenen en het behoort tot overdreven verheerlijking. En de Profeet heeft het verboden dat met hem hetzelfde wordt gedaan als met de Masieh (Jezus). Het herleven van de mawlid is een groot kwaad, een herleving van innovaties en een deuropening voor de innoveerders om alle innovaties te doen die ze willen. Dus deze deur moet gesloten worden en er moet voor gewaarschuwd worden en men moet er niet laks in zijn.

__________________________
1 Ṣaḥieḥ Al-Bukhaarie n. 3445

Bron: http://www.alfawzan.af.org.sa/ar/node/3783
Vertaald door Umm Ahmed

DELEN