Het oordeel over het volgen van de methodologie van de Salaf

3404

Shaykh Al-’Allaamah Ṣaaliḥ Ibn Fawzaan Al-Fawzaan

Vraag:
Wat is het oordeel over het volgen van de methodologie van de Salaf als het gaat om geloofsleer, aanbidding en de uitnodiging naar Allaah. Is dit een Sunnah of is het waadjib (verplicht)?

Antwoord:
Het is verplicht voor elk individu om Ahlus-Sunnah Wal-Djamaa’ah te volgen in zaken zoals geloofsleer, in handelingen en in alle religieuze en materieel aangaande zaken. Dit is dus verplicht voor de moslim. Allaah ﷻ heeft gezegd:

وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ﴿
“De allereerste (Moslims) van de Muhaadjirien en de Anṣaar en degenen die hen met volmaaktheid volgden. Allaah heeft welbehagen met hen en zij hebben welbehagen met Hem.”
[Sūrah At-Tawbah 9:100]

Hen volgen is verplicht voor een moslim. De Profeet ﷺ zei:

وستفترق هذه الأمة على ثلاث وسبعين فِرقة كلها في النار إلا واحدة ، قيل من هي يا رسول الله؟ قال: من كان على مثل ما أنا عليه اليوم وأصحابي
“Deze natie zal zich opsplitsen in 73 groeperingen. Allen daarvan gaan naar het vuur behalve één.” Zij (de metgezellen) vroegen: “Wie is (deze geredde) groep o Boodschapper van Allaah?” Hij ﷺ zei: “Degene die zich bevind op datgene waar ik en mijn metgezellen zich vandaag op bevinden.”
[At-Tirmidhie n. 2641, Al-Laalakaa’ie en anderen]

Dit is hetgeen de Boodschapper van Allaah ﷺ heeft bevolen.

 

Bron: www.alfawzan.af.org.sa/ar/node/14223
Vertaald door Yalçın Ünsal

DELEN