Het oordeel betreffende het verrichten van het vrijdagsgebed op de dag van al-‘Ied

1681

Shaykh ‘Abdul-‘Aziez bin ‘Abdillaah bin Baaz

Vraag:
Wat is het oordeel als het vrijdagsgebed samenvalt op de dag van het Islamitische feestdag (al-‘Ied)? Is het verplicht om het te verrichten voor alle moslims of alleen voor één specifieke groep? Dit gezien het feit dat sommige mensen geloven dat als al-‘Ied samenvalt met het vrijdagsgebed, dat er dan geen vrijdagsgebed is.

Antwoord:
Wat verplicht is voor de imaam van al-djumu’ah (het vrijdags gebed & preek) is om al-djumu’ah te verrichten, dat hij aanwezig is in de moskee en bid met diegene die aanwezig zijn.

De Profeet ﷺ was gewoon om het (al-djumu’ah) te verrichten op de dag van al-eid. Hij verrichte het ‘Ied gebed en hij verrichte het vrijdagsgebed -alaihissalaatu wassalam-, en waarschijnlijk las hij op al-‘Ied en al-djumu’ah met surah al-A’laa en al-Ghaasiyyah in beide gebeden, zoals an-Nu’maan bin Bashier -radiallahu anhu- heeft gezegd wat vastgesteld is over hem in as-sahieh. Maar degene die aanwezig was op al-djumu’ah die was ook aanwezig op al-‘Ied.

Het is toegestaan voor hem om het djumu’ah gebed te laten en het als dhuhr gebed thuis te bidden of met zijn broeders als hij bij het ‘Ied gebed aanwezig was. En als hij het djumu’ah gebed bijwoont met de mensen dan is dat beter en completer. En als hij het djumu’ah gebed laat omdat hij aanwezig was op al-‘Ied en hij heeft het ‘Ied gebed verricht dan is dat geen probleem, maar hij dient het dhuhr gebed wel te bidden, alleen of in een groep. Ja.

Bron: www.binbaz.org.sa/fatwas/6203/حكم-اقامة-
Vertaald door Abdullaah As-Surinamie

DELEN