Hoe dien je een moslimleider te adviseren

101

Shaykh Ṣaaliḥ bin Fawzaan al-Fawzaan

Allaah عز وجل zegt tegen Zijn twee Profeten Musaa en Haarūn toen Hij hun twee naar Farao stuurde, Hij عز وجل zei tegen hun:

فَأْتِيَاهُ
“Ga beide naar hem toe…”
[Sūrah Ṭaa Haa 20:47]

Hij عز وجل zei niet tegen hun: Ga de straten op of ga naar locaties of bijeenkomsten om hem te lasteren. Nee! Hij عز وجل zei tegen hun:

فَأْتِيَاهُ فَقُولَا
“Ga beide naar hem toe en spreek met hem”
[Sūrah Ṭaa Haa 20:47]

Met hem! Kijk naar de woorden “…met hem” Niet met iemand anders dan hem!

“En spreek tot hem met zachte woorden, wellicht zal hij de vermaning of vrees voor Allaah accepteren.”
[Sūrah Ṭaa Haa 20:44]

Dit is de correcte manier van het adviseren van de moslimleider. Dit is met een ongelovige, hoe zit het dan met een leider van de moslims! Allaah heeft dit gezegd over een ongelovige die claimde de Heer van de schepping te zijn. “Ga beide naar hem toe en spreek met hem” [Q 20:47] “En spreek tot hem met zachte woorden, wellicht zal hij de vermaning of vrees voor Allaah accepteren.” [Q 20:44] Dus hoe zit het dan met de leider van de moslims!

Jij zegt dan ‘Ik ben niet in staat om hem te bereiken.. ik ben niet in staat om het advies naar hem toe te brengen.’ Ok! Dan heeft Allaah jou hier niet mee belast.

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا
“Allaah belast een ziel niet boven haar vermogen.”
[Sūrah al-Baqarah 2:286]

Ga zijn fouten niet verspreiden zeggende: ‘Ik ben niet in staat om hem te bereiken.. dit behoort tot het gebieden van het goede en het verbieden van het slechte.’ Dit is opzichzelf een kwaad! Dit behoort niet tot het verbieden van het slechte, dit (openlijk beschimpen van de leider) is het kwaad. Dit laat de samenleving kapot gaan en zal het niet rectificeren.

DELEN